Dacă vrei să îți schimbi cât mai repede permisul auto, este important să știi de ce acte ai nevoie, unde trebuie să plătești taxa, precum și care sunt pașii pentru schimbarea sa.
De asemenea, citind articolul, vei afla diferențele care apar în ceea ce privește actele necesare în cazul expirării permisului auto, în cazul pierderii sau al preschimbării unui document străin cu unul românesc. Încheiem cu riscurile pe care ți le asumi dacă alegi să conduci cu un permis expirat.
De cele mai multe ori, trebuie să îți schimbi permisul auto la expirarea sa. Totuși, există și cazuri speciale care necesită schimbarea acestuia:
Nu poți preschimba permisul auto în următoarele cazuri:
Pentru a putea intra în posesia noului permis auto, este necesar să urmezi câțiva pași:
Documentele necesare pentru a schimba permisul auto diferă în funcție de motivul schimbării. Mai jos sunt actele necesare pentru a schimba permisul auto, în funcție de motivul fiecăruia.
Dacă îți dorești să schimbi permisul auto deoarece a expirat, este indicat să ai la îndemână următoarele acte:
Este important de știut că în cazul expirării, legea spune că trebui să demarezi procedurile de înlocuire cu minimum două luni înainte de termenul-limită.
Dacă ți-ai schimbat numele sau permisul auto este deteriorat, poți solicita eliberarea unui duplicat. În cazul permiselor auto eliberate după 1 ianuarie 2009, cererea pentru a obține duplicatul poate fi transmisă și pe e-mail sau prin poștă; într-un astfel de caz este necesar să anexezi și copii scanate după restul documentelor.
Mai jos sunt documentele necesare pentru schimbarea permisului auto:
Și în acest caz se eliberează un duplicat, însă procedura este puțin diferită. Vei avea nevoie de următoarele documente:
Cererea-tip în care să motivezi pierderea sau furtul permisului auto; Dovada plății taxei pentru permisul de conducere; Cartea de identitate, original și copie.Dacă îți dorești să schimbi permisul auto străin cu un permis românesc, va trebui să depui tu documentele necesare, deci nu mai poți opta pentru un reprezentant legal. Vei avea nevoie de următoarele acte:
În cazul cetățenilor străini, este nevoie de mai multe documente. Mai jos sunt principalele acte necesare pentru ca un străin să poată schimba permisul auto din țara-mamă în permis auto românesc:
Este important de știut că fișa medicală este solicitată doar atunci când soliciți un permis auto în locul celui expirat. Dacă ai pierdut permisul auto, ți-a fost furat, s-a deteriorat sau ți-ai schimbat numele (dacă până la această dată permisul încă este valabil), pentru un duplicat nu va fi nevoie de fișă medicală.
Taxa pentru a putea beneficia de un nou permis auto are valoarea de 89 de lei și poate fi plătită online pe ghișeul.ro sau pe platforma DRPCIV, prin virament bancar. Dacă realizezi plata pe ghișeul.ro sau prin platforma DRPCIV nu va mai fi nevoie să pui dovada plății la dosar.
De asemenea, începând cu anul 2022, taxa pentru permisul auto nu mai poate fi plătită la ghișeul Direcției Regim Permise la depunerea documentelor.
Odată depuse documentele, procedura de eliberare a noului permis auto este destul de rapidă. În general, se eliberează în doar câteva ore și este nevoie de prezentarea titularului având cartea de identitate în original.
Ignorarea expirării permisului auto reprezintă o contravenție care se sancționează potrivit Codului Rutier. Se aplică o penalizare de 6-8 puncte și o amendă cuprinsă între 800 și 1200 de lei. Totodată, ți se va interzice să părăsești sau, după caz, să intri în țară.
Trebuie să te gândești și la aspectul cărții de identitate. O schimbare puternică a aspectului fizic poate atrage după sine probleme în momentul în care soliciți un nou permis auto.
Din fericire, obținerea unui nou permis auto după expirarea celui vechi nu mai presupune să dai din nou examenul de conducere. Acest lucru a fost valabil până în anul 2002 și a fost anulat prin OUG nr. 195/2002.
Pe lângă expirarea permisului auto, pot apărea probleme și dacă alegi să conduci fără asigurare RCA sau CASCO.
Cum asigurarea RCA este obligatorie, destul de puțini șoferi aleg să conducă fără să încheie o poliță. Mai jos sunt principalele riscuri asociate condusului cu o asigurare RCA expirată:
Cel mai simplu mod de a evita plata amenzii și stresul asociat conducerii unei mașini neasigurate este să îți reînnoiești la timp polița RCA. Uită-te periodic pe documente pentru a fi sigur că nu ratezi data pentru a reînnoi asigurarea RCA.
Asigurarea CASCO este facultativă și are rolul de a acoperi daunele asupra propriei mașini. Acoperă atât daunele provocate în eventualitatea unui accident, precum și furtul mașinii, al unor părți componente sau dezastre naturale.
Dacă locuiești într-o zonă cu un risc crescut de furt sau de accidente, incheierea unei asigurari CASCO reprezintă o alegere potrivită. În caz contrar, riști plata reparațiilor în cazul unui accident, în caz de furtuni, alunecări de teren sau furt. Mai mult, există firme care oferă asistență non-stop și acoperire în Uniunea Europeană și Republica Moldova.
👉 Vezi ce opțiuni de ASISTENȚĂ RUTIERĂ ai la dispoziție.
Permisul auto este esențial pentru a putea conduce un autovehicul în deplină legalitate. Uneori pot apărea situații când este necesar să îl schimbi. Aceste situații includ expirarea permisului auto, deteriorarea sa, pierderea, schimbarea numelui sau transformarea permisului străin în unul românesc.
Pentru siguranța ta și a celor din jur, reînnoiește-ți permisul auto înainte de a expira. De asemenea, nu uita de asigurările RCA și CASCO. Reînnoirea lor la timp, similar permisului auto, te scapă de stres în cazul apariției unui incident.
Sursa foto: Shutterstock