Chiar dacă ești șofer începător sau cu experiență, știi că există riscul de accidente. În cel mai fericit scenariu, un accident de mașină este minor, fără mari distrugeri și fără a fi accidentate persoane. Procedura în caz de accidente ușoare este mult simplificată față de alte situații. În general, un accident fără victime intră în categoria de accidente ușoare.
Dacă te confrunți cu o astfel de situație, este recomandat să îți păstrezi calmul și să fii cât mai deschis față de celălalt șofer. Cel mai simplu mod de a soluționa un accident ușor este prin amiabila auto. Astfel, economisești timp și eviți procedurile anevoioase. Află, mai jos, ce este un accident ușor, care este procedura în caz de accidente ușoare, când și unde se declară, de ce documente ai nevoie și multe alte informații utile.
Potrivit Codului Rutier, există două tipuri de accidente rutiere, ușoare și grave. Un accident rutier este considerat ușor, în accepțiunea generală, dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:
Pentru accidentele care au loc pe drumuri închise circulației auto sau pe drumuri care se află pe o proprietate privată, se vor aplica regulile stabilite de administratorul proprietății respective. Dacă nu există reguli, se va aplica legislația rutieră, respectiv Codul Rutier, dar și Codul Civil și Codul Penal, după caz.
Dacă, în drumul tău te confrunți cu un accident ușor, este indicat să urmezi procedura în caz de accidente ușoare. Iată care sunt pașii de urmat:
👉 Vrei să îți reînnoiești polița RCA? Intră pe asigurări.ro pentru oferte comparative de la principalii asiguratori. Mai mult, poți beneficia de consultanță gratuită pentru a alege o asigurare potrivită nevoilor tale.
Termenul pentru declararea accidentelor ușoare este de 24 de ore din momentul în care a avut loc evenimentul. Depășirea acestui termen poate duce la amendă sau chiar pierderea permisului auto. Cu alte cuvinte, declararea accidentelor ușoare trebuie să se realizeze în maximum 24 de ore de la incident.
Vrei să știi unde se declară accidentele ușoare? Ai la dispoziție două variante de declarație pentru un accident auto ușor, constatarea amiabilă sau raportarea la Biroul de Accidente Ușoare. Află în continuare mai multe despre fiecare opțiune.
Amiabila sau înțelegerea amiabilă este o opțiune facilă de a-ți recupera paguba fără a mai trece pe la poliție. Formularul de constatare amiabilă trebuie completat și semnat de către părți apoi trimis la compania de asigurări. Dacă folosești aplicația Amiabila, acest lucru se va realiza automat după completare și trimitere. În mod ideal, ar trebui să faci acest lucru pe loc sau în termen de 24-48 de ore de la accidentul ușor.
Cu alte cuvinte, dacă alegi această variantă, nu mai trebuie să te prezinți la unitatea de poliție, iar pașii de constatare și avizare vor fi gestionați de asigurător.
Trebuie știut că acest formular nu stabilește vinovatul, ci împrejurările producerii incidentului în trafic. Pe baza informațiilor oferite, firma de asigurări va stabili cine este răspunzător pentru accident.
Totuși, pentru a putea alege folosirea amiabilei trebuie să se respecte, concomitent, o serie de condiții:
În cazul unui accident ușor, vinovatul trebuie să ofere persoanei păgubite documentele de care are nevoie pentru a completa amiabila. Iată și care sunt documentele necesare amiabilei:
👉 Vrei să afli mai multe informații despre amiabila auto? Citește articolul Constatare amiabila de accident: procedura si acte necesare. Noua aplicatie pentru amiabila auto și descoperă informații despre modul de completare al amiabilei și rolul său.
Dacă nu puteți ajunge la un acord pentru a completa amiabila auto, alternativa este să raportezi incidentul la cea mai apropiată unitate de poliție, la Biroul Accidente Ușoare. Acest lucru trebuie să se realizeze în maximum 24 de ore de la accidente. Dacă ești în București, accidentele ușoare se raportează la Biroul de Accidente Ușoare de pe strada Splaiul Unirii nr. 311.
Această variantă se aplică doar dacă unul dintre șoferi nu este de acord cu soluționarea amiabilă sau a plecat de la locul accidentului.
Persoana păgubită se adresează firmei de asigurări care a emis polița RCA a celuilalt șofer, iar conducătorii auto care au o poliță CASCO vor contacta asigurătorul.
Deschiderea dosarului de daună este un pas înainte pentru a-ți repara mașina avariată. Pe baza informațiilor din constatarea amiabilă, firma de asigurări stabilește șoferul vinovat, emite procesul-verbal de constatare a daunelor, apoi documentul de introducere în reparație a mașinii.
👉Asigurarea CASCO te poate ajuta să îți repari mașina în cazul unui accident ușor. Accesează asigurări.ro pentru a alege asigurarea CASCO care ți se potrivește. După confirmarea plății vei primi polița rapid, prin e-mail.
În vederea avizării daunelor mașinii, trebuie să prezinți o serie de documente. Iată care sunt documentele necesare pentru avizarea accidentelor ușoare prin RCA și prin CASCO.
Știi deja cum funcționează lucrurile, persoana păgubită își va repara mașina pe baza poliței RCA a vinovatului. Iată care sunt documentele de care ai nevoie pentru a deschide un dosar de daună pe bază de poliță RCA:
Dacă închei o poliță CASCO, vei avea acoperite daunele provocate de propria mașină, ca urmare a unui accident ușor și nu numai. Dacă șoferul vinovat deține o asigurare CASCO, ea va acoperi costurile aferente reparațiilor. Pentru a deschide un dosar de daună pentru accidentarea mașinilor care au asigurare CASCO vei avea nevoie de următoarele documente:
Procedura în caz de accidente ușoare ridică multe întrebări pentru șoferi. Iată care sunt cele mai populare întrebări despre accidentele ușoare și răspunsurile aferente.
După ce a avut loc un incident în trafic, ai la dispoziție două variante de proceduri în caz de accidente rutiere. Dacă pagubele sunt minore poți soluționa problema prin completarea amiabilei, în format fizic sau în aplicație. A doua variantă este să mergi la poliție pentru declararea accidentului.
Un accident auto poate fi ușor sau grav. Accidentul ușor se referă la acele incidente în trafic care au drept consecință doar pagube materiale.
Prin comparație, accidentele grave presupun rănirea mortală a unor persoane, infirmități definitive, rănirea mai multor persoane, fapt care determină incapacitate de muncă mai mare de 30 de zile, pagube materiale care reprezintă mai mult de 60% din valoarea autoturismului.
Legea asiguratorilor în caz de accidente este Legea nr. 132/2017 cu modificările ulterioare. Aceasta prevedea obligațiile, drepturile și prejudiciile produse unor terți de către cei care dețin asigurare RCA.
Principala diferență dintre un accident ușor și unul grav este obiectul accidentului. Un accident ușor presupune pagube materiale asupra mașinii, în timp ce un accident grav cauzează pierderi de vieți, infirmități permanente și incapacitate de muncă pe o perioadă mai mare de 30 de zile.
Mai mult, un accident ușor se soluționează prin amiabilă sau printr-o procedură de multe ori simplificată, la poliție. Un accident grav poate presupune plata unei amenzi ridicate și este considerată infracțiune penală.
Te întrebi în cât timp se anunță o daună auto? Acest lucru depinde dacă alegi varianta formularului de amiabilă sau anunțarea autorităților. Dacă folosești amiabila, nu mai trebuie să declari accidentul la poliție.
Totuși, dacă unul dintre șoferi refuză amiabila, accidentele ușoare trebuie să fie declarate în maximum 24 de ore de la producere la poliție. În caz contrar, șoferii riscă reținerea permisului auto timp de 30 de zile, indiferent de cine a produs accidentul.
Legea accidentelor rutiere este Codul Rutier actualizat. De interes pentru accidentele auto este secțiunea 5 articolele 75-81 unde se prevăd condițiile pentru catalogarea unui incident în trafic drept accident, obligațiile în caz de accident, precum particularitățile accidentului ușor (articolul nr. 79) și prevederile legale privitoare la repararea autovehiculului (articolele 80-81).
În caz de accidente ușoare, cea mai simplă modalitate de soluționare este constatarea amiabilă. Părțile se pun de acord cu privire la evoluția incidentului, consemnează acest lucru, semnează și predau sau trimit documentul firmei de asigurări.
O altă opțiune în cazul unui accident de mașină ușor este anunțarea poliției, însă această procedură durează mai mult și presupune mai multe declarații, efort și timp.
Este bine de știut că valabilitatea constatării amiabile este de 24-48 de ore de la incident, în funcție de prevederile asigurătorului.
Pe baza amiabilei completate, asigurătorul va stabili vinovatul și va întocmi dosarul de pagube, care va conține inclusiv defecțiunile constatate. Documentul va include informații despre piesele care trebuie reparate sau înlocuite. Dacă mecanicul auto observă și alte defecțiuni, se va realiza un nou proces-verbal, iar după avizarea sa, societatea de asigurări va plăti service-ul în maximum 10 zile.
Declarația accidentelor ușoare trebuie să se facă în maximum 24 de ore de la producere, la unitatea de poliție în raza căreia se află mașina. Acest lucru este cu atât mai important deoarece autoritățile vor solicita informații referitoare la împrejurările accidentului, iar pe măsură ce trece mai mult timp, memoria are de suferit.
În caz contrar, riști reținerea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile și plata unei amenzi, chiar dacă nu ai provocat tu accidentul.
După deschiderea dosarului de daună, asigurătorul are un termen de aproximativ 5 zile lucrătoare să notifice persoana prejudiciată pentru a desfășura investigațiile necesare. Alte prevederi legate de termen pentru deschiderea dosarului de daună RCA variază de la o firmă de asigurare la alta.
Odată ce ai depus toate documentele la asigurător, acesta are termen de 30 de zile pentru a-ți da un răspuns. Firma de asigurare poate aproba cererea sau o poate refuza parțial sau total.
Declarația de accidente rutiere este obligatorie dacă tu și celălalt șofer nu ajungeți la o înțelegere amiabilă. Iată aici un model declarație accidente rutiere.
Nedeclararea accidentului rutier în 24 de ore duce la penalități precum amenzi consistente și riscul de a rămâne fără permisul de conducere.
Pentru început, permisul de conducere se suspendă timp de 30 de zile, însă perioada se poate prelungi dacă șoferul are recidivă sau unul dintre conducătorii auto a fugit de la locul accidentului ori nu vrea să meargă la secția de poliție. Așadar, nedeclararea accidentului rutier reprezintă o infracțiune și va fi tratată ca atare prin amendă și suspendarea permisului auto.
Ți-ai pus problema în cât timp trebuie declarat accidentul? Lucrurile sunt mai complicate decât par. Dacă alegi opțiunea de a anunța poliția cu privire la accident, este recomandat să mergi la asigurător imediat după ce obții procesul-verbal de la poliție. Astfel, vei putea repara mașina cât mai repede.
A doua variantă este să alegi constatarea amiabilă. Dacă mergeți pe această variantă, după completarea și semnarea formularului, trebuie să îl predai asigurătorului în termen de 24-48 de ore de la incident, conform particularităților firmei de asigurări.
În caz de accident, primul pas este să îndepărtezi autovehiculul din trafic, pentru a nu bloca circulația. Mai apoi, discută calm cu șoferul celeilalte mașini pentru a vedea dacă puteți soluționa problema în mod amiabil. În acest caz, veți completa formularul de amiabilă și îl veți semna, apoi îl veți duce sau trimite automat la firma de asigurări care se va ocupa de stabilirea vinovatului și de despăgubire.
Dacă nu vă puneți de acord, va trebui să mergeți la poliție pentru declarații, apoi, cu procesul-verbal la asigurător pentru evaluare și repararea mașinii.
O autorizație de reparație este realizată de către asigurător în procesul de întocmire a dosarului de daună. Pentru aceasta, ambii șoferi trebuie să se prezinte cu mașinile la firma asiguratoare a conducătorului auto vinovat. Dacă ați completat amiabila, asigurătorul va stabili cine este vinovat. În caz contrar, poliția va întocmi și un proces-verbal, care va trebui predat firmei de asigurări.
Este important de știut că nu ai dreptul legal să repari mașina fără o autorizație de reparație auto. Acest lucru este considerat infracțiune și se pedepsește cu amendă penală și închisoare.
Dacă nu se dorește amiabila și nici drumul la poliție, ambii șoferi riscă amendă și suspendarea permisului de conducere. Mai mult, dacă unul dintre șoferi are RCA expirat, trebuie chemată obligatoriu poliția, iar conducătorul auto în cauză riscă o amendă de 1.000-2.000 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor.
Lovitura din spate este considerată un accident ușor. Conform Codului Rutier, autovehiculele sunt obligate să mențină o distanță suficientă pentru a evita coliziunea. În cazul unui incident de acest fel, se aplică o contravenție și nu se suspendă permisul auto. Doar în cazuri excepționale este tras la răspundere și șoferul lovit. De exemplu, dacă are un mecanism de semnalizare nefuncțional, iar acest lucru a dus la accident, frânează brusc, s-a oprit într-o zonă nepermisă etc.
Firma de asigurări are un termen de aproximativ 5 zile lucrătoare de la deschiderea dosarului de daună pentru a anunța persoana prejudiciată cu privire la investigații. După soluționare, asigurătorul este obligat în termen de 10 zile să demareze procedura pentru ca mașina să intre în reparații.
În general, procedurile în caz de accidente rutiere în străinătate sunt asemănătoare cu acelea existente în România. Te înțelegi cu persoana cealaltă sau mergeți la poliție. De asemenea, ai posibilitatea să soliciți ajutor la biroul național al asiguratorilor (alternativa din țara respectivă a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule). Este important de știut că ambasada nu poate interveni în astfel de cazuri.
Poate că te întrebi: dacă ai făcut amiabilă mai poți merge la poliție? Răspunsul este „da”. Este obligatoriu să te prezinți la poliție și dacă ai semnat amiabila în anumite cazuri speciale, când daunele materiale implică stâlpi, ornamente stradale sau alte obiecte decât mașinile.
Pe de altă parte, nu ești obligat să mergi la poliție dacă deții o asigurare facultativă de avarii auto, așa cum este cazul asigurării CASCO, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 195/2002 republicată.
În caz de tamponare ușoară nedeclarată, există riscul ca șoferul celălalt să meargă la poliție și să te alegi cu amendă și infracțiune. Dacă există martori sau imagini video, se va emite o citație, amendă și suspendarea permisului auto.
O declarație de accidente ușoare are o formă standard. Vezi aici un model de declarație pentru accidente ușoare.
Dacă ai fost lovit și nu ai asigurare RCA, vei fi tras la răspundere. Te poți adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR). Potrivit Legii nr. 137/2017, BARR intervine pentru plata despăgubirilor dacă autovehiculul a fost identificat și nu are asigurare RCA.
Cât se poate circula cu amiabila? Dacă ai completat și semnat amiabila și nu ai mers la poliție, formularul respectiv poate înlocui autorizația de reparație.
Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 195/2002 republicată, șoferilor le este interzis să circule cu autoturismul mai mult de 30 de zile de la data producerii incidentului în trafic.
Poți alege, dacă dorești, o asigurare în caz de accidente. Aceasta acoperă mai ales incidente care duc la invaliditate permanentă, totală sau parțială ori deces. Fiecare persoană asigurată este încadrată într-o anumită categorie, în funcție de gradul de risc, pe baza ocupației. Poți alege beneficiarul, suma asigurată și durata contractului.
Potrivit legii, termenul de reparație auto RCA este de 30 de zile. Astfel, firma de asigurări are la dispoziție o lună de la depunerea cererii de despăgubire pentru a-ți face o ofertă de despăgubire. Reparațiile auto depind, mai apoi, de problemele existente și de profesionalismul mecanicului auto.
Vrei să știi ce se întâmplă la dauna totală? Acest termen, care apare în contextul poliței CASCO, definește momentul în care costul cu reparațiile mașinii sunt mai mari decât suma asigurată. Astfel, firma de asigurări consideră că este mai avantajos să plătească suma asigurată decât cheltuielile aferente reparațiilor.
În cazul în care unul dintre șoferi refuză încheierea constatării amiabile, ambii șoferi trebuie să meargă la poliție pentru declarații. În caz contrar, șoferii riscă amendă și suspendarea permisului auto.
Dacă ai lovit o mașină parcată în niciun caz nu ar trebui să pleci de la locul accidentului (fugă de la locul accidentului) fără a discuta cu șoferul celeilalte mașini. În cel mai rău caz, poți lăsa un număr de telefon în parbrizul mașinii pentru a te contacta în vederea semnării amiabilei. Dacă există camere video sau martori la incident, poți fi acuzat de părăsirea locului accidentului.
Cea mai simplă soluție de a rezolva un accident ușor este prin constatarea amiabilă. Astfel, vei economisi timp, efort și bani. Dacă această variantă nu dă roade, singura alternativă este declarația la poliție. Nu amâna drumul la poliție, deoarece riști amendă și suspendarea permisului auto.
Sursa foto: Shutterstock