Nimeni nu își dorește să fie oprit în trafic sau să primească amendă, însă acest lucru este aproape inevitabil. Plata amenzii este necesară pentru a putea circula în siguranță, indiferent dacă este vorba despre plata amenda rovinietă sau o depășire de viteză.
În continuare, poți citi mai multe despre clasele de sancțiuni, unde poți plăti amenzile de circulație, ce riști dacă circuli cu RCA expirat, de ce să ții cont la plata amendă rovinietă, precum și câteva măsuri pe care le poți lua pentru a evita amenzile de circulație.
Amenzile contravenționale se stabilesc în funcție de numărul de puncte-amendă care sunt aplicate. Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, însă, în ultimii ani, din 2017 până în 2023, valoarea sa a fost înghețată la 145 de lei pentru toate sancțiunile care țin de Poliția Rutieră (potrivit Ordonanței de Guvern nr. 168/2022).
Cu alte cuvinte, deși salariul minim brut a ajuns la 3.000 de lei în ianuarie 2023, punctul-amendă nu este de 10% din 3.000 de lei (300 de lei), ci tot de 145 de lei. Această valoare este valabilă până la data de 31 decembrie 2023, în lipsa unor modificări legislative exprese.
În funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care îl reprezintă incidentul în trafic, se atribuie un anumit număr de puncte-amendă. Mai jos, sunt cele cinci clase de sancțiuni:
Amenzile de circulație, inclusiv plata amendă rovinietă, se achită fizic sau online. Dacă plătești în termen de 15 zile, poți achita jumătate din valoarea totală a amenzii.
De interes este și Legea nr. 203/2018 cu actualizările ulterioare (cea mai recentă, în 2021), care spune că, după plata amendă circulație, nu mai este nevoie să trimiți dovada plății la Poliție. Cu alte cuvinte, nu mai este necesar să trimiți procesul-verbal la Poliție, existând un cont unic, iar primăriile nu vor mai fi grevate de plata amenzilor. Mai jos, poți citi despre principalele forme de plată a amenzilor de circulație.
Poți plăti amenda cash, la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care ai primit amenda. De asemenea, poți plăti la Direcția de Taxe și Impozite Locale sau la ghișeele Poștei Române.
Poți plăti amenzile și online, folosind platforma ghiseul.ro, administrată de autoritățile române. Accesul este destul de ușor. Tot ce ai de făcut este să creezi un cont, folosind informațiile de pe cartea de identitate și datele unui card bancar valid, emis de o bancă din România. O altă variantă este să plătești prin internet banking, prin depunerea sumei aferente într-un cont special creat pentru amenzi, în funcție de domiciliul solicitantului.
Persoanele fizice care au domiciliul în România vor plăti amenzile de circulație în contul 50.09.01. Pentru persoanele fizice care au cetățenie română, dar locuiesc în străinătate, contul unic este 50.09.02, conform Ordinului nr. 3893/2018.
Indiferent de modul în care alegi să plătești amenda, este indicat să păstrezi chitanța. În cazul apariției unor neînțelegeri, o poți prezenta, pentru a rezolva rapid situația. Dacă este solicitată, poate fi trimisă prin scrisoare sau pe e-mail, la Poliție.
Dacă circuli fără asigurarea auto obligatorie și ești prins de polițiști, riști amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Dacă asigurarea RCA a expirat în urmă cu mai bine de trei luni, riști suspendarea certificatului de înmatriculare și luarea plăcuțelor. Legea nr. 132/2017 cu modificările ulterioare spune că ești obligat să imobilizezi mașina pe toată durata în care ai RCA expirată.
Dacă nu prezinți dovada plății asigurării în termen de 30 de zile de la constatare, există riscul de radiere din circulație. În cazul în care se constată lipsa poliței RCA, polițistul va elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Mai apoi, vei primi certificatul de înmatriculare, în momentul în care dovedești că ai încheiat asigurarea.
În plus, în cazul nefericit în care ai un accident de circulație și vina este a ta, vei suporta cheltuielile. Dacă te lovește altcineva, deci nu este vina ta, vei suporta pagubele. Acest lucru se întâmplă deoarece nu ai voie să circuli pe drumurile publice fără o asigurare RCA valabilă. Având în vedere cât de costisitoare pot fi reparațiile auto, plata poliței RCA reprezintă o opțiune mai accesibilă.
👉Vrei să închei rapid o asigurare RCA? Intră pe asigurări.ro pentru a avea acces la oferte comparative de asigurări RCA. În plus, după confirmarea tranzacției, primești polița instant, pe e-mail.
Rovinieta este taxa de drum pe care trebuie să o plătești pentru a circula în afara municipiilor și a reședințelor de județ. Poate că ai fost prins cu treburile și ai uitat să cumperi rovinieta. Dacă ieși din oraș, crește riscul de plată amendă rovinietă.
Dacă circuli în afara orașului și ai uitat să cumperi rovinietă, poți fi oprit de un echipaj de poliție sau poți fi surprins de camerele foto din trafic. Amenzile contravenționale variază între 250 și 4.500 de lei, în funcție de categoria autovehicului. Mai jos, poți vedea o listă cu plata amendă rovinietă în funcție de categoria vehiculului:
Sumele obținute din plata amendă rovinietă nu revin CNAIR, ci ajung:
În funcție de calitatea persoanei, plata amendă rovinietă se achită:
Mulți șoferi se întreabă „În cât timp se plătește amenda?”. După trecerea celor 15 zile, dacă nu ai plătit amenda de circulație, primăria te poate executa silit și îți poate pune bunurile sub sechestru. În cazul unor amenzi cu o valoare mică, se va pune poprire pe conturi. Totuși, poprirea pe cont nu poate depăși 30% din veniturile tale. Dacă nu ai cont bancar, Direcția Locală va solicita ajutorul Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Dacă ai acumulat mai multe amenzi neplătite, iar suma este mai mare, autoritățile pot pune sechestru pe mașină sau chiar pe locuință. Totuși, autoritățile nu pot pune sechestru pe bunurile care sunt necesare muncii și vieții.
Plata amenzilor de circulație, inclusiv plata amendă rovinietă, stârnește neînțelegeri și întrebări în rândul șoferilor. Iată câteva dintre întrebările frecvente despre plata amenzilor.
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale prevede un termen de plată de 15 zile de la primirea procesului-verbal constatator. Dacă plata se face în termen de 15 zile, suma scade la jumătate.
Anterior acestei legi, puteai plăti jumătate din sumă, dacă plata se realiza în termen de 48 de ore. Trebuie știut și că este interzis să plătești amenda polițistului constatator, deoarece acest gest poate fi considerat tentativă de mituire.
Amenzile pot fi plătite la sediul Trezoreriei Statului, la Poșta Română, la Direcția de Taxe și Impozite Locale sau online, pe platforma ghișeul.ro.
Dacă ai primit o amendă pentru radar, ea va veni prin poștă acasă, dacă s-a identificat autoturismul și persoana care se afla la volan. Nu există un anumit interval pentru sosirea amenzii acasă, însă, de obicei, vine la câteva zile după încălcarea legii.
Din păcate, verificarea plății amenzii de circulație nu se poate realiza online. Atunci când primești o amendă de circulație, se va întocmi un proces-verbal de predare-primire, pe care va trebui să îl semnezi. Pe lângă amenzile date direct de polițist, poți primi și alte sancțiuni asupra cărora vei fi înștiințat la domiciliu, prin poștă.
Amenzile de circulație care țin de Poliția Locală București se plătesc, de regulă, prin aplicația SelfPay din cadrul unor mall-uri sau hipermarketuri, pe site-ul ghișeul.ro sau fizic, la Direcția de Taxe și Impozite Locale, la Trezoreria Statului sau la Poșta Română.
Șoferii care nu plătesc parcarea în capitală primesc automat amendă în valoare de 200 de lei, dar poate ajunge până la 870 de lei. De asemenea, trebuie știut că amenda va ajunge și la ANAF, pe numele șoferului, chiar dacă mașina are numere de provincie.
Dacă plătești în termen de 15 zile, suma se va înjumătăți. Plata amenzii se poate realiza la Direcția de Taxe și Impozite, la casieria Trezoreriei Române sau online, pe ghișeul.ro.
Plata amendă rovinietă persoane juridice se realizează la casieriile autorității administrației publice Locale, la Direcția de Taxe și Impozite sau la Trezoreria Statului. Online, se poate plăti prin platforma ghișeul.ro și prin internet banking, la băncile autorizate care au încheiat convenții cu statul.
Deși nu este obligatoriu, uneori, poate fi nevoie de confirmare plată amendă rovinietă. Poți trimite o copie după chitanță, prin e-mail sau prin poștă.
Cea mai bună modalitate de a evita amenzile de circulație este să respecți legislația rutieră. Iată câteva recomandări pentru a evita sancțiunile și amenzile:
Poartă mereu centura de siguranță. Ea poate salva vieți, în cazul unui accident, deci ar trebui să o porți întotdeauna;👉Dorești să obții o asigurare de asistenta rutiera? Pe asigurări.ro ai acces la un comparator de oferte, plata se poate realiza securizat online, iar polița o primești rapid pe e-mail!
Evită să depășești limitele de viteză. Acestea au rolul de a proteja toți participanții la trafic. Respectând limitele legale, te protejezi pe tine, dar și pe cei din jur; Nu uita de asigurare - este necesar să ai mereu asigurarea RCA valabilă și actele la tine. Dacă ai o mașină nouă, este indicat să alegi și o asigurare CASCO;👉Poți contacta rapid o asigurare CASCO pe asigurări.ro. Poți vedea ofertele comparativele de la principalii furnizori de asigurări și poți beneficia de consultanță gratuită, pentru a lua cea mai bună decizie.
Asigură-te că ai la îndemână actele, inclusiv permisul auto, cartea de identitate, talonul autoturismului și polița de asigurare RCA. Indiferent că le ții în portofel, geantă sau mașină, aceste documente nu ar trebui să îți lipsească.Amenzile de circulație sunt neplăcute, însă reprezintă o lecție. În fond, respectarea regulilor de circulație este esențială pentru siguranța participanților la trafic. Dacă ai primit o amendă, o poți plăti fizic sau online, iar dacă alegi să plătești în termen de 15 zile, suma se reduce la jumătate.
Sursa foto: Shutterstock